сряда, 25 ноември 2015 г.

Какво е добър живот и какво би трябвало да направиш, за да го постигнеш?





                „Добър живот”  -  термин , понятие което неможе да намерим в тълковния речник. За „добър живот“ и най – умния човек ще се затрудни в описание на значението му, впрочем ще го знае, но ще го впише в собствена рамка , която описва него самия, неговия идеал, възгледи, цели. Същото може да направи всеки. Всеки човек на земята има определение за „добър живот“ и всеки човек би трябвало да има план в главата си как да го постигне!

„Добър живот” – как звучи само!  Като добър християнин имам навик, когато си лягам всяка вечер да се моля за дъщеря ми да расте  здрава и щастлива,  жена ми да ме обича и уважава, а аз  да съм способен за да изхранвам семейството си. Майка ми, баща ми, сестра ми и всички мои близки хора и приятели да бъдат здрави,…най – вече здрави! Добрия живот  е да се чувстваш щастлив и обичан,  да се радваш на всяка сутрин споделена с любимите ти същества,  да учиш малкото си ангелче да казва „мама“, „тате“, да споделяш проблемите си в службата с жена си,  сигурен в нейната подкрепа. Какво би трябвало да направиш за да го постигнеш? Най – важното, което е нужно на човек за да води добър живот е споделянето, споделянето на любов, споделянето на подкрепа, споделянето на идеи, споделянето на добрите  и тежки моменти, с които ще се сблъскаш, защото колкото и добър живот да имаш, срещата ти с тежки мигове е неизбежна! Важното е да не губиш курса и крайната точка на дестинацията си. Както кораба среща бурно море ежедневно, но достига крайната си цел, така ние трябва да се справяме с тежките мигове като вълни, за да достигнем крайната си дестинация – а именно добрия пълноценен и достоен живот.
Какво имам  в предвид от нуждата за споделяне – когато  човек споделя миговете от живота си с хората до него то той води добър и пълноценен такъв. Разликата между хората и животните не е инстинкта им за съхранение или защитата на територия, нито пък показването на сила. Разликата е разума – той  поражда мисъл, мисълта съзнание а то произвежда всичко останало, което ражда и най –важното чувство на земята – любов. Любовта, тази сила която руши стени, която създава легенди и която превръща обикновеното и сиво ежедневие в миг, които променя живота ни!  „Добрият живот” се постига лесно, и въпреки, че има различни „лица“ то той тръгва от едно и също място, мястото което аз наричам „пристан на добротата“. Всеки един от нас има този пристан. Когато аз се почувствам несигурен, тъжен, дори съкрушен, в съзнанието си стигам до този пристан, поглеждам усмивката на моето малко същество – мотиватора ми за живот, акумулатора на моята батерия, усещам целувката на съпругата си, подкрепата на приятелите си и си казвам, „О колко добър живот имаш, колко много неща си направил за да го живееш достойно. О колко важно е, че успя да го споделиш, успя да споделиш любов, мечти и вяра!”
Всеки от нас в забързаното си ежедневие не се е замислял какво е постигнал, и когато получи удар от съдбата( а тези удари не са малко), то той се чувства смачкан и отчаян. Проклина късмета си и започва да се самосъжалява, без да се замисля какво е постигнал. Всеки един от нас има своите „велики“ моменти,  за да ги отключи и да води „добър живот” то той просто трябва да ги сподели с приятели, с половинката си, със семейството си. Просто  трябва да ги сподели и да превърне живота си в по – добър, отколкото е сега!
"Човек е на земята, за да учи това, което не знае и което има пряко отношение към неговия живот. Сега хората се занимават с големи философски работи, а същественото оставят настрана. Хората е нужно да се научат как да живеят“ Цитирам  учителя Дънов, той е открил формулата на „добрия живот” и  как трябва да живеят хората. Те трябва да живеят в пълен мир със себи си и хората около тях, трябва да обичат, да страдат,  и да помагат. Най – големият добродетел в човек е неговата състрадателност. Помагайте винаги на хора в беда в тежките времена и кризи, в които живеем сега, защото единствения начин да водим стойностен и добър живот е да си помагаме и обичаме. Да помагаме на ближния, да подадем ръка на хората бягащи от дългите и страшни пипала на войната, на бедността, на тежката съдба, защото и те като нас имат право на едно изконно право  да водят добър живот, живот който за да водим ние, трябва да помогнем и на тях. Споделянето на любов, поражда любов  и превръща света, в който живеем в по-топъл, по-уютен и по-светъл!
Всички ние съзнателно или не се стремим да изживеем добър и достоен живот. Какво ни трябва? -  здраве  за да го изживеем, споделяне за до го разпространим, обич за да го усетим и частица щастие за да го запомним.
„Човек не може нито да предвиди, нито да предскаже условията, които създават щастие. Човек може само да се препъне случайно в тях в щастлив час, някъде накрая на света и да сграбчи бързо дните, все едно са богатство или слава.“
Да, щастието е миг! Съкровен миг на вълшебство, който всички ние  търсим по един или друг начин, но не разбираме едно - щастието се крие в малките, миниатюрните неща, като усмивката на детето ви рано сутрин, нежното докосване на жена ви, полъха на нежната прегръдка.... това е щастието! Ние хората винаги гледаме да омаловажаваме малките неща за сметка на успехите или щастието на другите, когато всеки един от нас разбере вътре в себе си и осъзнае, че има всичко от което има нужда. Когато осъзнае, че  е постигнал толкова много и престане да гледа и желае успехите на друг, тогава,  и само тогава той ще води „добър живот”.
Нима ти читательо не си постигнал нищо до сега?  Замисли се! Ахаа, сети се нали!? Естествено защото всеки един от нас е постигнал нещо в живота си, Сграбчи това чувство и не го пускай, сподели го с близките и хората в обкръжението си. Сега как се чувстваш?.... Щастлив, нали J !? Основно правило на живота е той да бъде изпълнен с щастие, споделяне, любов и достойнство. Бъдете здрави и се радвайте на това което имате, защото всеки един от вас има и притежава всичко, което му е нужно за да води добър живот.  А ако някой от вас се е чудил дали води добър и пълноценен живот, то след тези редове със сигурност ще е по уверен в това! Обичайте се, споделяйте и се радвайте на малките неща, защото те ще са ви нужни за да сглобите пъзела на живота си!                                                           

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Няма Бог!

  Един човек влязъл в бръснарницата както обикновено правел, за да го избръснат и подстрижат. Заприказвал се с бръснаря, който го обслужвал...