петък, 21 февруари 2014 г.

Как да се мотивираме на работното място. How to motivate on the workplace. ЧАСТ 2

......Продължение от предишна публикация.

В редица държави са проведени много прочувания свързани с различните хора и начините за мотивация. Въпреки разнообразните резултати всички изследвания са установили, че в над 90% от случаите мотивацията не се случва, заради работата, която работим. Дори огромна част от хората – откровено мразят своята работа.
Голяма част от хората, просто се стремят да „преживеят“ още един работен ден, други пък са вечно намръщени и недоволни, трети използват работата си предимно за създаване на социални контакти, а не за да работят и т.н. Има и такива, които се роботизират до абсолютни работохолици, като много често точно последните „изперкват“, роптаят срещу стреса и проблемите, и като цяло се провалят в останалата част от живота си. Ако останат пък безработни – това им се струва като „краят на света“. С две думи заключението е, че да се мотивираш да извършваш дадена работа в последствие е много трудно, близко до невъзможното. Всъщност, повечето изследователи смятат, че хората изобщо не могат да се мотивират от външни, а само от вътрешни фактори и ако желанието за постигане на основните цели е наложено от вън, а не произхожда от убежденията на човека – то за постигането на добра мотивация „и дума не може да става“.  Има и друг тип хора. Те успяват съзнателно да си наложат да работят за постигането на дадени цели, на всяка цена. Тези хора, често, загърбват останалата част от живота си като: грижа за здравето, социални контакти, взаимоотношения в семейството, приятели и др. Те отлагат важни неща в живота, за сметка на преследване на съзнателно наложените си цели. Много често всичко това завършва с огромен стрес, провал и тонове пропиляно време.
Мотивацията не трябва да е наложена. Тя трябва да се появява естествено – да е свързана с приятни емоции, позитивна, забавна и да носи резултати. И тук идва голямото противоречие между целите и мотивацията. От една страна – е необходимо да имаме цели, за да знаем какво искаме и накъде вървим. От друга пък – най-силната мотивацията е възможна не когато следваме неприятен план стъпка по стъпка, само за да стигнем до целта, а когато изпитваме удоволствие във всяка работа и действие, с което се занимаваме във всеки момент.
Великият мъдрец Конфуций е оставил следното послание: „Занимавайте се с това, което обичате и никога през живота ви няма да ви се налага да работите.“ Дори и в тази мъдрост се крие правилото, че не целите и плановете трябва да ни водят и мотивират, а това какво на нас ни харесва и какво вършим с удоволствие.
За да бъде ефективен и продуктивен един работник трябва да работи с мотивация, произтичаща от любовта и интереса към това, с което се занимава. Самите ценности на всеки работник са в основата на мотивацията. Например, за работник, който вярва, че честността и трудът стоят над всичко, не би било мотивиращо да работи в компания занимаваща се с „Хазартна дейност“, или пък във фирмата на силно-спекулативен търговец или посредник. Дори и да изкарва повече пари, тази работа би го съсипала, отколкото например работа като учител.

В заключение – не всички могат да работят това, което обичат. Но ако работниците намерят повече занимания в работата си, които са им интересни и ги харесват - ще са много по-силно мотивирани и ще работят с повече хъс и желание, постигайки повече продуктивност и ефективност.
Дори и да сте част от 20% от американците или от най-много 5-те процента българи, които действително и истински се наслаждават на своята работа, шансовете да поискате да правите нещо друго след време и да намразите работата си са доста големи.

Има толкова много възможности за всеки, който желае да поеме контрол над живота си и да се ангажира да изживее остатъка от него страстно и с желание и да работи нещо, което му харесва.

Толкова ли е просто? Вярвам, че е! Лесно ли е? Не разбира се!

Какво ни кара да мразим работата си?
Има милиони хора, от които до скоро бях и аз, доста често се будим нещастни, знаейки, че трябва да отидем на работа, знаейки, че цял ден ще се налага да направим нещо, което не обичаме, нещо, което изобщо не харесваме, но се налага.
Събуждаме се демотивирани от това, че трябва да отидем на място, която мразим. За това има и редица причини, включително:

Страх от провал
Страх от успех/да, точно така/
Липса на инициатива
Липса на ясни цели
Апатия към живота
Извратено желание да приемаме всичко около нас каквото и да било
Всички гореизброени причини са просто един боклук от мисли.

Няма причина някой да падне жертва на тези неща. И все пак за съжаление ние го правим през цялото време.
Това, което в действителност се случва в повечето случаи, е че си намираме работа, която изглежда приемливо и се забиваме да работим там в продължение на години.
Повечето от нас няма да искат или поне трудно биха се решили да отделят време да намерят нещо по-добро и ще се лутат през живота работейки нещо, което всъщност е под това, което заслужават.Крайния резултат, е че имаме работа, която мразим. Сега можем да изберем да се откажем от нея и да намерим друга или изберем да продължаваме да страдаме.
Лошото, е че напоследък колкото и да искаш да смениш работата си, колкото и усилия да полагаш в тази посока телефона така и не звъни, никой не се обажда, отново не сме избрани от купчината автобиографии!

Но докато слънцето огрее нашата улица да видим как…
 -...Да останеш мотивиран, когато мразиш работата си?
Следва продължение... 

1 коментар:

Няма Бог!

  Един човек влязъл в бръснарницата както обикновено правел, за да го избръснат и подстрижат. Заприказвал се с бръснаря, който го обслужвал...