понеделник, 23 май 2016 г.

Образованието - най - ценното богатство

Образованието е най-силното оръжие, с  което можем да променим света „
Н. Мандела 

Образованието обхваща преподаването и научаването на научни знания и специфични умения. За основна цел на образованието се смята и предаването на културни традиции между поколенията. Образованието е от значение и за икономическия напредък, подобрявайки човешкия капитал и създавайки възможности за въвеждане на нови технологии в производството – Това ще намерим в интернет и тълковните речници като определение на понятието „Образование“, а в редовете по надолу ще открием защо то е най – голямото богатство!
     
Сократ, Платон, Аристотел, Фройд, Ериксон, Тесла,.... и още безброй други велики умове създатели, пионери, откриватели, са написали в книгата на живота със златни букви житейския си път! Благодарение на тях живеем в толкова напреднал технологичен свят, свят на възможности и експанзивно развитие.  Но по какво си приличат всички тези велики мъже – по това, че са образовани, самите те са осъзнавали, че най – ценното богатство което могат да притежават  е образованието. Образованието е  онова „нещо“ благодарение на което човечеството съществува и се развива във времето. Образованието е оръжието в ръцете ни благодарение на което ще пребъдем.
Образованието е корена в развитието на всеки човешки индивид, човек се ражда без знание, като черна дъска току що изтрита от някой,  и започва да пише, да рисува, да чертае... до последния си ден, човек се образова до смъртта си. Развивайки себе си като личност строго индивидуална. Tова колко и какво ще пише всеки човек на собствената си дъска е негов избор. В миналото до образованието са достигали само буржоазните слоеве на аристокрацията, сега то е отворено за всеки и личен негов избор. Безспорно за да има правото на този  избор  огромна „вина“ има средата в която е израснал. Семейството  е стълб в развитието на всеки човек, лична отговорност за всеки родител е да възпита и даде нужното образование на своето дете.
Образованието е най-ценното богатство, което съвременния живот може да ни предложи, за да живеем пълноценно.То е благо, което ни разкрива до една тайните на света. Образованието е именно от онези неизчерпаеми земни богатства, които ще са винаги нужни на човечеството да се развива, да постига прогрес, но най-вече за да води нормален начин на живот.  Сократ е казал „Аз знам, че нищо не знам“ сякаш за да предаде на всички нас колко неизчерпаем е „кладенеца“ от информация до която за да стигне човек трябва да се образова, да се докосне до най – ценното богатство образованието.  На времето баба ми казваше „Без образование си за никъде“ Тогава думите й ми идваха твърде назидателни и не особено стряскащи, сега когато определям себе си за образован човек, думите на баба ми оттичат в съзнанието ми,  като бистър поток от прозрение, сега разбирам колко много философия и истина има в думите й. Наистина накъде е човек без образование,  без развитие, без знание – това е като живот във вечна нереална „глупостта“ живот в черна рамка, тъмно и тихо... нищо друго, на това е обречен човек, ако не отвори широко вратите на знанието, вратите на най – голямото богатство което бог ни е изпратил - образованието
Много образовани и интелигентни хора в нашето време – време на личностно и духовно развитие са поставили  образованието на пиедестал, коронясали са го  за „крал“ на живота, Светия Граал на нашето време, на времето на предците ни, а и на времето на децата ни. Американският специалист и автор на книги по теория на управлението и бизнес мениджмънт Питър Дракър е казал : "Ако си мислите, че образованието е скъпо, пробвайте с невежеството" Невежеството винаги излиза  по-скъпо. Невежият човек няма перспективи и стремеж към усъвършенстване! Съществува, а не живее... интересува се единствено от задоволяване на физиологичните си потребности и нищо друго. Най-голямата ценност се явяват парите, които могат да осигурят  едно сравнително спокойно съществуване. Подобно на блатото - застояло, мръсно , а в него - жаби!  Какъв по – добър пример от думите на Дракър, думи които до голяма степен определят и поставят оценка на обществото в което живеем, противопоставянето на образования срещу глупавия, битка която се води хилядолетия, битка с  ясен победител.

 Образованието е най-добрия съюзник на свободата и съзнателния избор. То е сила, силата да бъдеш себе си и да се открояваш въпреки всички останали.
Богатството на образованието е в това, че то не само представя достъпно, теоретично и безпристрастно фактите от дадени  науки , но именно и защото след като се запознаем с теорията ние имаме възможност да пречупим нещата през собствената си призма и свободно да изградим мнението си за живота като цяло, тоест да използваме своята интелигентност. 
 Ето това прави образованието най-ценното богатство. Думите на Джон Дюи – американски философ и писател добре описват значението на образованието, и ще отекват във вековете:
 "Образованието не е подготовка за живота - то е самият живот."


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Няма Бог!

  Един човек влязъл в бръснарницата както обикновено правел, за да го избръснат и подстрижат. Заприказвал се с бръснаря, който го обслужвал...