събота, 18 декември 2021 г.

Рудолф, веселият елен със силна история!

 Когато празниците наближават през 1938 г. в Чикаго, Боб Мей няма причина да изпитва много радост. 34-годишен, дописник на реклами за Монтгомъри Уорд, Мей е на ръба да се пречупи. Съпругата му Евелин е прикована към леглото в края на двугодишна битка с рака. Така Боб трябва да се грижи за четиригодишната им дъщеря Барбара.

Една вечер Барбара пита баща си: „Защо майка ми не е като майките на всички останали?“ Докато се мъчи да отговори на въпроса на дъщеря си, Боб си спомня за болката от собственото си детство. Той самият е бил болнаво и крехко дете. Но той иска да даде надежда на дъщеря си и да й покаже, че да бъдеш различен не е причина да се срамуваш. Нещо повече, той иска, тя да знае, че я обича и винаги ще се грижи за нея. Затова той измисля приказка за елен с яркочервен нос, които намериха специално място в екипа на Дядо Коледа. Барбара толкова обича историята, че кара баща си да й я разказва всяка вечер преди лягане. С всеки преразказ, сюжета става все по подробен. Май не може да си позволи да купи на дъщеря си подарък за Коледа и решава да превърне историята в ръчно изработена книга.
В началото на декември съпругата на Боб почива. Въпреки, че е с разбито
сърце, той продължава да работи по книгата за дъщеря си. Няколко дни преди Коледа той с нежелание се присъства към фирмено парти в Монтгомъри Уорд. Колегите му го насърчават да сподели историята, която е написал. След като я прочита, избухват овации. Всеки иска копие. Монтгомъри Уорд купеа правата върху книгата от служителя си, който е обременен от дългове. През следващите шест години, по Коледа, те раздадоват над шест милиона копия на северния елен Рудолф с Червения нос. Всяко голямо издателство в страната отправя оферти за печатане на книгата. В невероятна проява на добра воля, управата на универсалния магазин връща всички права на Боб Мей. Четири години по-късно Рудолф го превъръща в милионер.
Повторно задомен и с за нарастващо семейство, Мей едва повярвал в късмета си. Но, предстои продължение! Неговият зет, успешен автор на песни на име Джони Маркс, се вдъхновява от вълнуващата история. Песента е представена на изпълнители от ранга на Bing Crosby. Всички те отхвърлят предложението. Накрая Маркс се свързва Джийн Отри. Кънтри звездата реализирала празничен хит с „Ето идва Дядо Коледа“ няколко години преди това. Подобно на останалите, Autry не е впечатлен от песента за нетрадиционноя северен елен. Маркс го моли да я изслуша за втори път. Отри го изпълнява за съпругата си Ина. Тя е толкова трогната от репликата „Те нямаше да позволят на бедния Рудолф да играе в каквито и да е игри на северни елени“, че тя настоява съпругът й да запише мелодията.
В рамките на няколко години песента се превърща във втората най-продавана коледна песен някога, точно зад „Бяла Коледа“ Оттогава Рудолф оживява в телевизионни промоции, карикатури, филми, играчки, игри, книжки за оцветяване, поздравителни картички и дори цирков акт на Ringling Bros. Малкият червенонос северн елен, измислени от Боб Мей и увековечен в песента на Джони Маркс, е символ на Коледа, както Дядо Коледа, вечно зелени дървета и подаръци. Както се казва в последния ред на песента, „Той ще влезе в историята.“




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Няма Бог!

  Един човек влязъл в бръснарницата както обикновено правел, за да го избръснат и подстрижат. Заприказвал се с бръснаря, който го обслужвал...